Companiile și liderii în afaceri se află în fața unor profunde schimbări ale capitalului uman, care se așteaptă ca întreprinderile să îmbine tot mai mult rolul economic cu cel social, constată sondajul Deloitte „Global Human Capital Trends 2018” (Tendințe Globale în domeniul Capitalului Uman).
Factorii acestei schimbări sunt cerința angajaților ca organizația să aibă un rol social mai puternic, necesitatea unei conduceri simfonice a organizației bazate pe colaborare, avansul noilor tehnologii care elimină unele dintre locurile de muncă tradiționale, dar creează altele, precum și apariția unor modele diferite de carieră tot mai puțin dependente de angajatori.
Conform studiului, doar 18% dintre respondenți spun că impactul companiei asupra societății este o prioritate majoră în strategia organizației.
„Tendințele din zona capitalului uman arată o schimbare de paradigmă: trecerea de la mediul de afaceri tradițional orientat doar spre zona economică către unul orientat să creeze impact în societate ca ansamblu prin intermediul unui nou tip de întreprindere, respectiv întreprinderea socială (social enterprise). Asta înseamnă că organizațiile nu mai sunt evaluate doar pentru performanța lor financiară și impactul lor direct în economie, ci în funcție de impactul lor asupra mediului în care operează și a membrilor lor, deci asupra societății în general. În ultimul timp, pe fondul pierderii încrederii în liderii politici, oamenii au început să considere că mediul de afaceri privat este motorul schimbării în societate. De aceea organizațiile trebuie să fie receptive la toate vocile societății și să investească în ecosistemul social mai larg, să devină modele de responsabilitate socială. Companiile trebuie să insufle propriilor angajati sentimentul de scop colectiv, de misiune superioară, pentru că în joc se află reputația și, în cele din urmă, succesul sau eșecul lor”, afirmă Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.
Sondajul din 2018 a inclus răspunsurile a peste 11.000 de directori executivi și de resurse umane la nivel global, fiind cel mai amplu studiu de acest fel realizat de Deloitte. (A.D.).